echtscheiding, divorce


Echtscheiding

Uw fiscale situatie verandert ook.

Een echtscheiding op zich is al vervelend genoeg. Een echtscheiding betekent (helaas) ook een verandering in uw fiscale situatie en dus zijn er zaken waar u rekening mee moet houden. Hierdoor kan een willekeurige verdeling of juist gemaakte afspraken ongunstig uitpakken, denk bijvoorbeeld aan kinder- of partneralimentatie of toedeling van de eigen woning.

Fiscale gevolgen bij een echtscheiding

Veel voorkomende vragen bij een echtscheiding zijn:

  • Wat zijn de fiscale gevolgen van een echtscheiding?
  • Moeten wij nog gezamenlijk aangifte inkomstenbelasting doen?
  • Zijn er aftrekposten in mijn aangifte inkomstenbelasting?

Alimentatie

Een van de gevolgen van een echtscheiding kan het betalen van partneralimentatie zijn. U kunt deze kosten en overige kosten die onderdeel zijn van uw ‘onderhoudsverplichtingen’ aftrekken in uw aangifte. Dit geldt echter weer niet voor alimentatie voor uw kinderen.

Wanneer u alimentatie ontvangt is het van belang dat u er rekening mee houdt dat dit voor de Belastingdienst als inkomen gezien wordt. Dit dient u dus in uw aangifte op te geven als inkomen.

Heffingskorting

Wanneer u gaat scheiden en er is een kind in het spel, heeft u wellicht recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Win professioneel advies in

Om goed geïnformeerd te zijn omtrent uw rechten en plichten, de fiscale gevolgen van de echtscheiding en/of het echtscheidingsconvenant is het verstandig om professioneel advies in te winnen. Hiermee voorkomt u dat u achteraf met ongewenste verrassingen wordt geconfronteerd. Neem gerust contact op met onze adviseurs voor persoonlijk advies.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven