Tips om te zorgen voor extra cash tijdens deze uitzonderlijke prijsstijgingen

Als ondernemer de coronacrisis overleefd maar nu moet de onderneming ook de torenhoge inflatie zien te overleven. Morgen zijn de inkoopprijzen van vandaag alweer anders en dreigen klanten weg te lopen vanwege de hoge prijzen. Ik heb daarom tips om te zorgen voor extra cash tijdens deze uitzonderlijke prijsstijgingen:

Zorg voor meer verkoopvolume

Hogere inkoopprijzen betekent hogere verkoopprijzen. Het is niet in alle gevallen aan te bevelen, omdat dit mogelijk zorgt dat klanten voor een goedkoper alternatief kiezen. Het kan heel slim zijn om op een hoger verkoopvolume in te zetten zodat de leveranciers bereid zijn om het product tegen een betere (lees: lagere) prijs te leveren. Het verkoopvolume kan bijvoorbeeld worden opgehoogd door het product actief en persoonlijk aan te bevelen aan de klanten.

Coronaschulden Belastingdienst

De coronaschulden aan de Belastingdienst kunnen eerder worden afgelost dan het in beginsel bestaande tijdspad van 60 maanden vanaf oktober 2022. Het voordeel van eerder aflossen is dat het scheelt in de invorderingsrente. Als er aan de voorwaarden is voldaan dan kan ook gekozen worden voor een andere aflossingstermijn, bijvoorbeeld:

  • 1 keer een betaalpauze van 6 maanden of 2 kwartalen;
  • aflossing per kwartaal in plaats van per maand; en
  • aflossen in 84 maanden in plaats van 60 maanden.

Zorg voor warme kleding

Geef uw personeel een mooi warm vest met een bedrijfslogo voor de koude dagen maar zorg wel dat dit ‘cadeau’ voldoet aan de vereisten (in het algemeen onder andere de werkkostenregeling) van de Belastingdienst, zodat de kosten zakelijk kunnen worden opgevoerd.

Spreiden risico’s

Het is altijd aan te bevelen om risico’s te spreiden en bijvoorbeeld niet volledig afhankelijk te zijn van  één  leverancier. Het is juist in deze tijd extra belangrijk om daar scherp op te zijn zodat, als de leverancier het laat afweten, er nog alternatieven zijn om bestellingen te plaatsen.

Duurzaam investeren

In deze tijd verduurzamen brengt direct geld op. De overheid heeft bijvoorbeeld subsidies voor het verduurzamen van onder andere het wagenpark. Het is van belang om bij een nieuwe investering goed na te gaan of er subsidie beschikbaar is. Uw leverancier, maar ook uw accountant kunnen u daar meer over vertellen.

Stuur op cijfers

Hoe staat de onderneming er vandaag voor?
Het is belangrijk om actueel te zijn en met  het dashboard van AAME kan dat altijd. Mijn collega Maurits schreef eerder over deze dashboard-opties.

Start nu

Feedback van onze klanten leert dat een analyse op de kosten en eigen dashboard zeer nuttig is zodat er gelijk gekeken kan worden waar winst te behalen is.
Ik heb een mooi voorbeeld uit deze feedback: klant A vertelde ons dat de winst onder druk stond door de hoge accountantskosten, maar een goede analyse van alle kosten maakte de ondernemer snel duidelijk wat de echte redenen waren voor de daling van de winstgevendheid.

Het is zeker in deze tijd belangrijk om niet te sturen op ‘gevoel’, maar vooral te kijken naar de daadwerkelijke cijfers om te zien waar deze kosten zitten.

Ik sta klaar om deze analyse te maken.


Joep Tegelaar

J.A. (Joep) Tegelaar

Assistent Accountant (aanwezig: ma t/m vr)

+31 (0)15 820 00 51

joep@aame.nl
https://nl.linkedin.com/in/joep-tegelaar-058b616b

Winkelwagen
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven