Eén van mijn collega’s is zwanger. Nog een paar weken en zij gaat met zwangerschapsverlof. Ergens in november verwachten zij en haar partner hun eerste kindje. Voor mijn collega is het al decennia geleden geregeld dat zij met verlof kan gaan tijdens en na haar zwangerschap. Sinds ‘kort’ is het ook voor de partner mogelijk om te genieten van de eerste tijd van de nieuwe baby…
Per 1 augustus 2022 heeft het kabinet besloten, dat de partner na de geboorte van het kind, recht heeft op extra geboorteverlof.
Hoeveel dagen geboorteverlof krijg ik?
Je hebt in ieder geval recht op 5 werkdagen 100% betaald geboorteverlof. Daarna heb je nog recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. Dit verlof is op te nemen tot het kind 6 maanden oud is en wordt voor 70% doorbetaald (tot 70% van het maximum dagloon). Als er in jouw cao uitgebreidere afspraken zijn gemaakt over de lengte en vergoeding van het geboorteverlof, dan gelden deze boven de wettelijke regelingen.
Hoe vraag ik het verlof aan?
Je vraagt geboorteverlof aan bij je werkgever. Geef aan op welke dagen je geboorteverlof wilt opnemen. De opname van dit verlof moet in ieder geval in de eerste 4 weken na de geboorte plaatsvinden. Doe de aanvraag zo snel mogelijk, zodat je werkgever hier rekening mee kan houden. Je mag dit mondeling of schriftelijk doen.
Doorbetaling geboorteverlof
Je werkgever betaalt jouw salaris tijdens de eerste 5 dagen van het geboorteverlof door. Hij mag de dagen dat je geboorteverlof hebt niet inhouden op je vakantiedagen.
Aanvullend geboorteverlof
Vanaf 1 juli 2020 heb je als partner ook recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. Tijdens dit verlof krijg je geen salaris van je werkgever, maar een uitkering van het UWV. De uitkering bedraagt maximaal 70% van het maximum dagloon. Het aanvullende geboorteverlof moet je opnemen in de eerste 6 maanden na de geboorte. Wel moet je eerst het geboorteverlof van 5 dagen opgenomen hebben. Daarna kan het aanvullende verlof ingaan.
Hoe vraag ik aanvullend geboorteverlof aan?
Je vraagt aanvullend geboorteverlof aan minimaal 4 weken voor je dit verlof wilt laten ingaan. Dat doe je met een brief of e-mail. Geef aan wanneer je het verlof wilt opnemen, hoeveel hele weken verlof je wilt en over hoeveel weken je dit verlof wilt uitspreiden. Je kunt bijvoorbeeld 3 weken – 15 werkdagen als je 5 dagen per week werkt – verlof opnemen, maar deze 15 werkdagen ook over 10 weken uitspreiden.
Betaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022
Vanaf augustus 2022 worden beide ouders in het eerste levensjaar van het kind voor 9 weken van het ouderschapsverlof voor 70% doorbetaald.
Deze 9 weken betaald verlof komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner.
Zie ook onze whitepaper: Nieuwe regeling Betaald Ouderschapsverlof
Heb ik als zzp’er recht op geboorteverlof?
Je hebt als zelfstandige geen recht op geboorteverlof. Geboorteverlof is een recht voor werknemers in loondienst. Je kunt als zelfstandige zelf je werktijden en verlof bepalen. Tijdens je verlof moet je zelf voor vervangend inkomen zorgen. Dit hoort bij het zelfstandig ondernemerschap.
Iemand die zichzelf namelijk als zzp’er aanbied voor diensten bij een opdrachtgever draagt geen werknemersverzekeringen af, welke nodig zijn om aanspraak te maken op het zogeheten geboorteverlof.
Tot slot
Of de partner van mijn collega ook gebruik gaat maken van het recht op geboorteverlof, ik weet het niet. Ik wens mijn collega in ieder geval een fijne tijd tijdens haar zwangerschapsverlof en bovenal een heel voorspoedige bevalling.
AAme Salarisadviseurs biedt advies en ondersteuning bij het aanvragen van geboorteverlof. Met name voor aanvullend geboorteverlof, welke via het UWV dient te worden aangevraagd, is AAme Salarisadviseurs bereid om hier een adviserende en ondersteunende rol in te bieden, zodat je de komende tijd gerust kan genieten van jouw kleine wonder!
W. (Wesley) Hameeteman
Salarisadministrateur (aanwezig: ma t/m vr)
+31 (0)15 820 00 63
wesley@aame.nl
https://www.linkedin.com/in/wesley-hameeteman-a8680552/