30% regeling: meer voordeel voor Expats

Expats, die door hun Nederlandse werkgever vanuit het buitenland zijn aangeworven, kunnen in de meeste gevallen de 30% regeling aanvragen. Bij toekenning door de Belastingdienst levert dat voor maximaal 5 jaar een belastingvoordeel op in de loonheffingenbelasting. Maar wist u dat de 30% regeling voor de Expat van buiten de EU nog een voordeel heeft?

Rijbewijs omzetten met de 30% beschikking

Tijdens het schrijven van deze blog is het heerlijk zomerweer, waardoor het prachtig is om erop uit te gaan met de fiets. Maar mocht het weer wat betrekken, dan is het toch fijn als je met je buitenlandse rijbewijs in Nederland auto mag blijven rijden.

Wat minder bekend is, is dat de Expat met de 30% beschikking ‘op zak’ zijn of haar buitenlandse rijbewijs (afgegeven buiten de EU) kan omzetten. Maar hoe doe je dat?

Nederlands rijbewijs aanvragen bij de gemeente

Als je als Expat langer dan 185 dagen in Nederland verblijft, mag je niet meer met je buitenlandse rijbewijs (uitgezonderd de EU-landen) blijven rijden. Je moet het dan hebben omgeruild voor een Nederlands rijbewijs. Zodra je een 30% beschikking hebt ontvangen, kan je eenvoudig je geldige rijbewijs van buiten de EU/EVA (Europese Vrijhandelsassociatie) omzetten naar een Nederlands rijbewijs zonder dat een rij-examen vereist is. De omzetting vraag je aan bij de gemeente in Nederland waar je bent ingeschreven.

Bij de gemeente vult u het aanvraagformulier ter plekke in en neemt u de onderstaande documenten mee:

  • Geldig identiteits- of verblijfsdocument
  • 30% beschikking afgegeven door de Belastingdienst Buitenland
  • Geldig rijbewijs
  • Verklaring van Geschiktheid*
  • Kleuren-pasfoto (deze mag niet ouder dan 6 maanden zijn en moet voldoen aan de Fotomatrix model 2020, zie de website van de Rijksoverheid).

* Voor de Verklaring van Geschiktheid heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. U koopt een formulier “Gezondheidsverklaring” via Mijn CBR. Op deze site vind u ook andere mogelijkheden om een gezondheidsverklaring te krijgen. Deze is bijvoorbeeld ook te koop bij de meeste gemeenten. Kosten zijn ongeveer € 40,-.

De gemeente brengt ook leges voor het omruilen van het rijbewijs in rekening, deze kunnen verschillen per gemeente.

Brexit en uw rijbewijs

Het Verenigd Koninkrijk heeft zich door de Brexit vanaf 1 januari 2021 buiten de Europese Unie geplaatst. Hierdoor geldt ook dat Engelsen hun rijbewijs dienen om te ruilen voor een Nederlands rijbewijs bij de gemeente zoals hierboven is omschreven.

Nog meer voordeel van de 30% regeling?

De werknemer kan bij toepassing van de 30% regeling kiezen voor partiële buitenlandse belastingplicht voor toepassing van box 3. Wit u weten of dit voor u geldt en voordelig is, neem dan contact op met mijn collega’s van de Accountants & Belastingadviseurs-afdeling.

Hulp nodig?

Mocht u naar aanleiding van deze blog vragen hebben over de 30% regeling, neem dan contact met ons op.

En… weer of geen weer, ik blijf op mijn fiets naar het werk komen.

Winkelwagen
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven