Zelfstandige

Werken met een zelfstandige (zzp’er)
in Nederland

Overweegt u een opdracht te verstrekken aan een zelfstandige (zzp’er), dan is het verstandig u eerst goed in te lezen! Er zijn allerlei fiscale en juridische valkuilen waar werkgevers geregeld mee te maken krijgen. Beschikt u bijvoorbeeld over een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst en weet u precies wanneer een de zelfstandige gezien wordt als werknemer in plaats van zelfstandige (zzp’er)?

Is er sprake van een zelfstandige (zzp’er) of van een werknemer?

Met de komst van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) is het voor werkgevers nog lastiger geworden om zelfstandigen opdrachten aan te bieden. De wet DBA kijkt namelijk naar diverse factoren om te beoordelen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Zo wordt onder andere gekeken naar:

  • Is er verplichting tot arbeid?
  • Is er een gezagsverhouding?
  • Krijgt de zelfstandige (zzp’er) loon uitbetaald?
  • Zijn er overige bepalingen die een rol spelen?

Lees alles over factoren en beoordelingscriteria gezag, arbeid en loon in onze gratis te downloaden informatiebrochure:

Door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst

U wilt uiteraard voorkomen dat de Belastingdienst stelt dat er geen sprake is van zelfstandigheid maar van loondienst.

AAme beschikt over eigen overeenkomsten welke door de Belastingdienst zijn goedgekeurd. Hierdoor bent u verzekerd van een overeenkomst waarmee risico’s zijn afgedekt, welke daarnaast voldoet aan de strenge eisen van de Belastingdienst en de wet DBA.

Stichting Normering Arbeid (SNA) Keurmerk: Inlenersaansprakelijkheid

AAme Contractors Solutions (ACS no. 1) B.V. (bekijk de verklaring van registratie) is opgenomen in het Register Normering Arbeid. Daardoor worden risico’s van inleners van arbeid en opdrachtgevers van werk, die gebruik maken van onze diensten, beperkt.

Wilt u weten wat het SNA-keurmerk precies inhoudt? Klik hier!

Beperk uw inlenersaansprakelijkheden met de inlenersverklaring (inleenverklaring)

Werkt u met ingehuurd personeel, waaronder gedetacheerde werknemers of ZZP’ers? Dan is het verstandig om een inlenersverklaring (ook wel ‘inleenverklaring’) door een accountant op te laten stellen. Hierdoor beperkt u namelijk de inlenersaansprakelijkheid; ofwel uw aansprakelijkheid voor afdracht van belastingen en sociale premies. Wel zo prettig in het geval de uitlener zijn verplichtingen niet nakomt!

Toch géén zelfstandige (zzp’er), maar werknemer

Het komt voor dat na onze controle blijkt dat er toch sprake zou zijn van een arbeidsovereenkomst. Indien dit het geval is kunnen wij – afhankelijk van het type werknemer – één van de volgende oplossingen bieden:

Werk met een zelfstandige (zzp’er) zonder kopzorgen!

Al jaren ondersteunen wij werkgevers en zelfstandigen om zonder zorgen opdrachten aan te gaan. Doordat de wet- en regelgeving continu verandert, merken wij dat veel werkgevers blij zijn met de constructies die wij bieden:

  • AAme is de contractpartij. De zelfstandige stuurt de gewerkte uren en het tarief naar ons. Wij sturen de opdrachtgever een factuur en betalen vervolgens de zelfstandige uit.
  • AAme is de adviespartij. Wij ondersteunen bij het uitvoeren van de administratieve rompslomp en controles, contractbeheer en documentbeheer, maar zijn geen contractpartij.

Uiteraard kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken en te kijken welke constructie het beste bij u past.

Winkelwagen
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven