De inlenersverklaring


De inlenersverklaring.

Bescherming tegen inlenersaansprakelijkheid.

Detacheert u werknemers of ZZP’ers? Dan is het verstandig om een inlenersverklaring (ook wel ‘inleenverklaring’) door een accountant op te laten stellen. Hiermee toont u namelijk aan de inlener aan dat u voldoet aan uw aansprakelijkheden voor afdracht van belastingen en sociale premies. Het komt dan ook regelmatig voor dat een inlener de uitlener verzoekt om een inlenersverklaring.

Waarom de inlenersverklaring (of inleenverklaring) een verstandige zet is

In de meeste gevallen zijn er goede redenen waarom een werkgever er voor kiest met een zelfstandige of uitzendkracht te werken. De inlener zit dan niet te wachten op de risico’s die de zelfstandige of uitzendkracht met zich meebrengt. De inlenersverklaring geeft bijvoorbeeld een gedegen antwoord op de vraag of de aangiften loonheffingen en omzetbelasting die zijn ingediend voldoen aan de van toepassing zijnde wettelijke vereisten. Wanneer de uitlener namelijk niet aan zijn verplichtingen voldoet voor de afdracht van belastingen en sociale premies, zou de Belastingdienst bij de inlener, kunnen aankloppen. Door het opvragen van een verklaring van de accountant kan de inlenersaansprakelijkheid worden beperkt.

Alternatieven voor de verklaring van de accountant

Er bestaat een alternatief, namelijk de Verklaring betalingsgedrag nakoming fiscale verplichtingen. Deze verklaring kent echter een beperking. Er wordt namelijk niet in aangegeven of de ingediende aangiften loonheffingen en omzetbelasting voldoen aan de van toepassing zijnde wettelijke vereisten. De inlenersverklaring van de accountant verklaart dit wel.

Werken met zelfstandigen in Nederland of België

AAme is expert op het gebied van grensoverschrijdend werken. Wij hebben dan ook een speciaal ‘label’ opgericht waaronder wij inleners, uitleners en contractors ondersteunen. Vanuit AAme Solutions bieden wij oplossingen voor alle vormen van het werken met contractors in Nederland en België. Het opstellen van de inlenersverklaring is dan ook een veel voorkomende opdracht.

Winkelwagen
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven