Internationale detachering

en de A1 verklaring

A1/certificate of coverage is de naam van een Europees formulier. Als een werknemer werkzaam is in het buitenland, dan kan de werknemer middels dit formulier aantonen dat hij verzekerd is. Denk hierbij aan de AOW, kinderbijslag en werkloosheidsverzekering.

De A1 verklaring

Het formulier “A1/certificate of coverage”, ook wel de “A1 verklaring” genoemd, verklaart dat de werknemer sociaal verzekerd is in Nederland. Dit formulier is in veel landen verplicht om te mogen werken. Het formulier bevestigt dat niet de regels van het werkland, maar de regels van een ander land gelden voor de werknemer. Op het formulier staat namelijk:

  • Welke wetgeving voor de werknemer geldt;
  • Waarom deze wetgeving voor de werknemer geldt (op grond van welk wetsartikel);
  • De periode waarvoor de verklaring geldt;
  • De plaats waar de werknemer gaat werken.

Nederlandse arbeidskrachten in het buitenland

Wanneer een Nederlandse werknemer permanent in het buitenland gaat werken, is de werknemer niet meer in Nederland verzekerd voor de sociale verzekeringen. Indien de Nederlandse werknemer echter tijdelijk buiten Nederland gaat werken, blijft hij vaak wel in Nederland verzekerd. De SVB (Sociale Verzekeringsbank) spreekt dan van detachering.

Let op: de verklaring is alleen geldig in een EU-land (Europese Unie), een EER-land (Europese Economische Ruimte) of een land waarmee Nederland afspraken heeft gemaakt.

Buitenlandse arbeidskrachten in Nederland

Wanneer een buitenlandse werknemer ingehuurd wordt via een intermediair of (onder)aannemer, betaalt de werknemer vaak al sociale verzekeringspremies in het buitenland. Het is dan verstandig om de uitlener of de werknemer om een A1 verklaring te vragen. Hiermee kunt u aantonen dat de werknemer in Nederland geen premies hoef te betalen. De werknemer kan de verklaring aanvragen in het land van herkomst (bij de organisatie voor sociale zekerheid).

Kunt u wel wat hulp gebruiken?

Met grote regelmaat vragen onze salarisadviseurs de A1 verklaring aan namens cliënten. Heeft u behoefte aan ondersteuning of ontzorging? Neem dan gerust contact met ons op.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven