Verplicht Energielabel voor kantoorgebouwen

In het nieuws is er veel te doen om energie en de energiebehoefte. Het nieuwe kabinet wil twee nieuwe kerncentrales bouwen, tegelijkertijd moet Nederland energiezuiniger en klimaatneutraal. Dit geldt zeker ook voor het (industriële) bedrijfsleven in Nederland. Kantoren moeten vóór 1 januari 2023 het nodige geregeld hebben om minimaal te voldoen aan energielabel C.

Waarom verplicht?

De verplichting is een afspraak uit het Energieakkoord uit 2013, gecombineerd met een doel uit het Regeerakkoord 2017 om tot een reductie van de CO2-uitstoot met 49% te komen in 2030. In 2019 zijn vervolgens nieuwe doelstellingen geformuleerd voor de gebouwde omgeving in het Klimaatakkoord, namelijk het realiseren van een energieneutraal gebouwde omgeving in 2050. Voor 2030 is een tussendoelstelling geformuleerd. De label-C-verplichting vormt een stap richting al deze doelstellingen.

Voor nieuwbouw gelden al strengere eisen. De label-C- verplichting zorgt ervoor dat ook bestaande gebouwen beter gaan presteren op energiegebied. Ook niet onbelangrijk, het energielabel C of hoger zorgt voor een beter werkklimaat en meer comfort voor de gebruikers.

Wanneer is een energielabel verplicht?

 • de gebruiksoppervlakte van  het kantoorgebouw  is groter  dan 100m2;
 • de gebruiksoppervlakte van het kantoorgebouw is groter dan 50% van de totale  gebruiksoppervlakte van het gebouw;
 • het kantoorgebouw energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
 • het gaat om een kantoorgebouw dat minimaal 2 jaar wordt gebruikt;
 • de maatregelen, die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van minder dan 10 jaar.

De Gemeente  zal handhaven op  het energielabel van kantoren en zij heeft de mogelijkheid tot het geven van (forse) boetes en zelfs tot sluiting van het kantoor!

Voor nu geldt het alleen voor de kantooromgeving, maar wellicht in de toekomst ook voor winkels, hotels en andere (bedrijfs)panden.

Ongeveer 57%  van de kantoren in Nederland hebben minstens energielabel C, dus voor de overige kantoren is er nog werk aan de winkel!

Heeft uw kantoorgebouw al een energielabel?

Controleer of er al een energielabel aanwezig is door postcode + huisnummer van het kantoorgebouw in te vullen via:
https://www.ep-online.nl/

This image has an empty alt attribute; its file name is Energielabel_01.jpg

Mocht het label lager zijn dan C of er is nog geen label, zoek dan een Energie adviseur via: https://platform.centraalregistertechniek.nl/Vakbedrijven/Zoeken?t=Energie-advies.

Wacht hier niet te lang mee, want de aanpassingen naar label C kan niet zonder aannemers en leveranciers. Bovendien zijn op dit moment sommige grondstoffen schaars!

Welke besparingen kun je onder andere doorvoeren?

 • Toepassen van LED verlichting;
 • Gebruik van thermostaten, timers en aanwezigheidsverklikkers;
 • Aanschaf van zonnepanelen;
 • Aanschaf warmtepomp;
 • Energiezuinige CV-ketels;
 • Muurisolatie.

Wat gaat dit kosten?

Dit kan de Energie-adviseur samen met de aannemer goed beantwoorden.
Mocht u meer informatie willen hebben, raadpleeg dan de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels/bestaande-bouw/energielabel-c-kantoren.

Wat kan AAme Adviseurs voor u betekenen?

Mogelijk kunt u gebruik maken van Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers? Met deze investeringsaftrek kunt u uw investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2022 is er een EIA-budget van € 149 miljoen.

Wij denken graag met u mee welke mogelijkheden er zijn. Neem contact op via info@aame.nl of bel 015-2158815.W. (Wilco) van Uden

Financieel Manager (aanwezig: ma t/m vr)

+31(0)15 820 00 45

wilco@aame.nl
https://www.linkedin.com/in/wilco-van-uden-81419b21/

Winkelwagen
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven