Kan dat nog wel?
Enige jaren geleden zaten we allemaal even recht te wachten op de cadeaus en het snoepgoed van Sinterklaas en zijn knecht. Maar er is veel veranderd!
De knecht is verschoten van kleur en veranderd in een pakjesmanager.
En vorig jaar zaten we binnen te wachten totdat we een ons wogen, zonder het gewenste resultaat overigens. De Sint mocht vanwege de Coronamaatregelen niet binnenkomen. Maar wat staat ons dit keer te wachten?
Gaat de Sint dit jaar aan de werkgevers voorbij?
Als we goed op de fiscale regels letten kunnen wij Sinterklaas met zijn managers uitnodigen op de werkvloer. Maar waar moeten wij dan op letten?
Wij richten ons op de regels van de fiscus. Natuurlijk willen wij onze medewerkers en hun gezinsleden van lekkernijen voorzien. Ook voor werknemers van andere vestigingen of locaties geldt in dit geval een nihilwaardering; met andere woorden: de consumpties zijn niet belast.
Wordt Sinterklaas uitgenodigd op een externe locatie?
Dan moet de waarde van de consumpties en de rest van het feest bij het loon van de werknemers geteld worden. Dat is nog eens een cadeau uit eigen zak! Gelukkig kan de werkgever deze waarde ook onderbrengen als eindheffingsloon in de vrije ruimte. Mocht de Sint niet zelf komen, maar een hulpsinterklaas sturen, dan kunnen de kosten van deze hulpsinterklaas ook worden ondergebracht in de vrije ruimte.
En als de cadeaus van de Sint bijvoorbeeld met een koeriersdienst worden thuisbezorgd?
Dan wordt dit samen met de versnaperingen als belast loon gezien. De werkgever kan dan de waarde in het economisch verkeer bij het loon van de werknemer tellen en normaal belasten, maar het kan ook worden aangewezen als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte. Om te voorkomen dat de kosten van “strooigoed” en “chocoladeletter” op de loonstrook van de werknemer komt te staan wordt meestal voor de laatste optie gekozen.
Maar kunnen uitzendkrachten en freelancers ook nog op een cadeau van de Sint wachten?
Jazeker, maar voor niet-werknemers zoals uitzendkrachten en freelancers die bij de organisatie van de werkgever werken, kan de werkgever de kosten niet in de vrije ruimte onderbrengen. De werkkostenregeling geldt immers alleen voor werknemers die bij de organisatie op de loonlijst staan. Om ervoor te zorgen dat de verstrekkingen voor deze niet-werknemers onbelast blijven, moet de werkgever de eindheffing toepassen voor verstrekkingen aan zakelijke relaties die werknemers ook tegelijk en voor dezelfde gelegenheid ontvangen. De niet-werknemer moet hier over worden geïnformeerd. Als de waarde van de verstrekking niet meer is dan € 136, betaalt de werkgever 45% eindheffing. Is de waarde van de verstrekking meer dan € 136, dan betaalt hij over de totale waarde 75% eindheffing.
En wat nu als er nog meer vragen zijn?
Dan kunt u terecht bij onze specialisten van AAme Accountants en Belastingadviseurs. Zij beantwoorden graag uw vragen.