Ik vertrek…

Deze zomer bleek weer eens dat we graag op vakantie naar het buitenland gaan. Vergeleken met vorig jaar is het aantal vakantieboekingen toegenomen en ook het aantal vliegreizen is gestegen *)

Ik reis ook graag. Andere landen, culturen ontdekken, andere mensen ontmoeten, genieten van prachtige landschappen en lekker eten. Tijdens zo’n reis droom ik weleens hoe het zou zijn om in een ander land te wonen, te werken en te leven. 

Ik vertrek

In het tv-programma ‘Ik vertrek’ worden mensen gevolgd die hun dromen najagen en een nieuw avontuur in een ander land aangaan. Het is bijzonder (en soms hilarisch maar ook tenenkrommend) om te zien hoe mensen zich hierop voorbereiden. Taalproblemen, geen vergunning, de hoeveelheid werk, een beperkt budget of weinig kluservaring. Het loopt weleens anders dan men van tevoren had bedacht. De vraag is of men zich van tevoren ook verdiept in de gevolgen voor de belastingen.

Wanneer je emigreert is het goed om je goed voor te bereiden en te bedenken wat er allemaal geregeld moet worden. Niet alleen praktische zaken, maar ook financiële en belastingzaken.

Wanneer is sprake van emigratie voor de inkomstenbelasting?

Er is sprake van emigratie als u voor langere tijd in het buitenland gaat wonen, in ieder geval voor een periode die langer duurt dan een jaar. Wanneer u binnen een jaar terugkomt, dan wordt u voor de Nederlandse belasting (over het algemeen) nog steeds als inwoner van Nederland aangemerkt.

De zogenoemde fiscale woonplaats speelt hierbij een rol. De fiscale woonplaats bepaalt in welk land iemand belasting betaalt en sociaal verzekerd is. Het bepalen van de fiscale woonplaats is een zeer feitelijke aangelegenheid en elk land heeft zijn eigen (belasting) regels met betrekking tot de woonplaats. Feiten en omstandigheden die hierbij kunnen meespelen zijn o.a.: Heeft u een partner en gaat deze mee? Heeft u een eigen woning? Waar brengt u de meeste tijd door? Waar werkt u? Waar heeft u (telefoon)abonnementen, auto’s ter beschikking, artsen, sport?

Tips

Zorg dat u goed bent voorbereid voordat u emigreert. De volgende tips kunnen hierbij helpen:

  1. Laat u goed informeren over uw belastingen. Waar moet u straks belasting betalen? En blijft u in Nederland nog belasting betalen na emigratie?
  2. Is het raadzaam bepaalde kosten te maken of inkomsten te genieten na emigratie?
  1. Waar bent u straks sociaal verzekerd?
  2. Laat u uitschrijven bij uw Nederlandse gemeente vóórdat u vertrekt;
  3. Geef uw nieuwe adres door aan de belastingdienst. Let op: geef ook buitenlandse adreswijzigingen door aan de Nederlandse fiscus zodat u altijd post kunt ontvangen;
  4. Heeft u nog een woning in Nederland? Bedenk dan goed wat u hiermee gaat doen. Als de woning leeg staat met het oog op verkoop kan deze onder voorwaarden nog worden aangemerkt als eigen woning (box 1). Als u de woning gaat verhuren heeft dit weer andere consequenties. Laat u dus goed informeren.
  5. Controleer de toeslagen en voorkom dat u deze achteraf moet terugbetalen.
  6. Laat een eventuele voorlopige teruggaaf Inkomstenbelasting stopzetten.
  7. Aangifte Inkomstenbelasting (M-biljet). Na afloop van het jaar dient u nog een aangifte inkomstenbelasting in, het zogenoemde M-biljet (migratie).
    Vaak heeft u nog recht op een teruggaaf omdat uw werkgever belasting heft alsof u het hele jaar in Nederland heeft gewoond. Daarnaast betaalt u waarschijnlijk niet over het gehele jaar premies volksverzekeringen.

Na een vakantie kom ik altijd weer graag terug naar Nederland. Dromen doe ik nog wel, maar het wonen en werken in Nederland bevalt me nog steeds goed.
Heeft u wél plannen om te emigreren en heeft u aan alles gedacht? Dan kan het grote avontuur beginnen! We wensen u veel plezier en succes met de voorbereidingen.

Heeft u nog niet aan alles gedacht? Vooraf informatie inwinnen zorgt voor minder stress. Wij zijn u graag behulpzaam om de gevolgen voor de belastingen in kaart te brengen.
Neem gerust contact op met één van onze adviseurs via tax@aame.nl of +31 (0)15 2158815. Wilt u meer weten over de fiscale woonplaats? Download dan onze whitepaper Fiscale woonplaats.

*) Bron: Internationale Vakantiemonitor van het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen)


Cora van Geest - Reedijk

C.J. (Cora) van Geest-Reedijk

Fiscaal medewerker (aanwezig: ma-di-do)

+31 (0)15 820 00 36

cora@aame.nl
https://nl.linkedin.com/in/cora-van-geest-55484b101

Winkelwagen
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven