De ondernemer als Sinterklaas of toch niet?

De ondernemer als Sinterklaas

Nu Sinterklaas weer in het land is en de kerst daar snel op volgt, is dit voor veel werkgevers een mooi moment om iets aan de werknemers te geven. Wordt het iets lekkers of iets waar ze zich warm bij kunnen houden. Waar hebben de werknemers behoefte aan en wat ligt er in de mogelijkheden bij de werkgever?

Zeker in een tijd van arbeidskrapte wil je als werkgever je personeel niet kwijt en zoek je naar manieren om ze te behouden en je bedrijf aantrekkelijk te maken voor potentiele kandidaten.

Hoge kosten

Veel ondernemers worstelen met het feit ‘hoe behoud ik mijn werknemers en laat ik mijn waardering blijken, zonder dat de onderneming in de problemen komt’. Waar hebben ze nu echt behoefte aan? Daarnaast zijn veel ondernemers na corona er financieel niet op vooruit gegaan en krijgen ook zij te maken met hoge energieprijzen.

Tevens krijgen zij ook hogere kosten doorbelast vanuit leveranciers. Om dan ook de lonen van de werknemers te laten stijgen, om zo te zorgen dat zij hun rekeningen kunnen betalen, kan best lastig verhaal zijn voor sommigen. Tevens zullen ook deze prijzen weer doorbelast moeten worden aan de klanten en zo duwen we met ons allen de prijzen omhoog. In sommige branches zal het verhogen van de prijzen ook nog niet meevallen en is het ook zaak om eens goed naar de kosten te kijken. Wat kan er goedkoper? Zijn zonnepanelen op een bedrijfspand een optie? Zijn er abonnementen die eigenlijk niet nodig zijn? Worden er kosten gemaakt voor reizen (vergaderingen) die ook via Teams kunnen?

Uit diverse enquêtes onder werkgevers blijkt dat de prijsstijging via de lonen op verschillende manieren gecompenseerd wordt:

  • Eenmalige bonus;  dit kan voor de werknemers mogelijk net even zijn wat ze nodig hebben om nu de dure energierekening te betalen voor het energieplafond in 2023 ingaat;
  • Procentuele verhoging voor het hele personeel. Hierdoor krijgen de lage inkomens naar verhouding wel minder dan de hoge inkomens;
  • Iedereen vast bedrag als salarisverhoging. De lage inkomens krijgen hierdoor relatief een hoger percentage loonsverhoging.

Welke manier het beste is hangt uiteraard af van de werknemer en in welke branche de ondernemer zit.

Werkkostenregeling

Naast het verhogen van het loon of een eenmalige uitkering kan een werkgever ook denken aan het vergoeden van andere zaken zoals een fietsplan, een mooi sinterklaas- of kerstgeschenk of een warmtekussen (zeker voor de thuiswerkers). Dit kan  onder andere via de werkkostenregeling.

Ook het aanbieden van een opleiding kan voor een werknemer belangrijk zijn. Check dan ook even of de opleiding in aanmerking komt voor het STAP-budget, dan wordt er mogelijk ook een deel van de opleidingskosten vanuit dat budget vergoed.

Een stukje secundaire arbeidsvoorwaarde blijft ook in deze tijd zeker nog belangrijk voor de meeste werknemers.

Toch Sinterklaas?

Wil je weten wat voor jouw onderneming de mogelijkheden en de financiële consequenties zijn, laat ons jouw situatie dan eens doorrekenen. Wie weet dat je dan alsnog voor Sinterklaas kunt spelen…


Pauline Deelen-Aarts

P.J. (Pauline) Deelen-Aarts AA

Accountant (aanwezig: ma-di-do)

+31 (0)15 820 00 35
+31 (0)6 51 24 98 87
pauline@aame.nl
https://nl.linkedin.com/in/pauline-deelen-aarts-3326a027

Winkelwagen
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven