study costs, boeken

Al jaren kennen we in de aangifte inkomstenbelasting de mogelijkheid om de zelf betaalde studiekosten voor je (toekomstige) beroep op te nemen in je aangifte. Op deze manier betaalt de Belastingdienst een stukje mee.
Met ingang van 2022 wijzigt dit. De aftrek van studiekosten verdwijnt uit de aangifte inkomstenbelasting en wordt vervangen door het STAP-budget. STAP is voluit Stimulans Arbeidsmarkt Positie
.

Hoe werkt de huidige regeling?

Als je zelf je opleiding betaalt, kan je wellicht de gemaakte studiekosten aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Studenten die recht hebben op studiefinanciering of OV-reisproduct zijn uitgesloten van deze aftrek.
Wat is aftrekbaar? Het les- en examengeld en de kosten van verplichte studieboeken en materialen.
De kosten zijn aftrekbaar in het jaar van betaling en er geldt een drempel van € 250 en een maximum van € 15.000. Krijg je een vergoeding voor de kosten dan verminderd dat de aftrekbare kosten.

En nu de belangrijkste vraag:
Wat levert het op?

Stel je cursusgeld bedraagt in 2021 € 4.000 en met je inkomen val je in het lage belastingtarief van 37,10%. Dan levert dit in je aangifte inkomstenbelasting 2021 een belastingvoordeel op van € 1.391.
In dat geval kost je cursus jou dus € 2.609. Of het belastingvoordeel ook een belastingteruggave betekent hangt af van je inkomen en omstandigheden.
Betaal je van bovengenoemd cursusgeld de helft in 2021 en de helft in 2022, dan is in 2021 € 1.750 (€ 2000 -€ 250) aftrekbaar en je belastingvoordeel is in 2021 maximaal € 650 (tarief 37,10%).
In 2022 zijn de studiekosten niet meer aftrekbaar en omdat je al met de cursus bent gestart kom je ook niet in aanmerking voor een STAP budget.
Door het cursusgeld in te spreiden over twee jaar betaal je zelf € 3.350.


Het STAP-budget

Vanaf 1 januari 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden met het STAP-budget maximaal € 1.000 per jaar aanvragen bij het UWV voor een cursus(jaar) waarmee je zal gaan beginnen. Daarnaast moeten jij, de opleiding en de opleider voldoen aan voorwaarden om in aanmerking te komen voor het budget.

De aanvraag kan worden ingediend vanaf 1 maart 2022. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, wordt het budget uitbetaald aan de opleider en krijg je een lagere factuur voor de cursus.
Start je in 2022 met de cursus uit het voorbeeld dan kost deze met een maximum STAP-budget € 3.000.

Start dus dit jaar nog met je opleiding en duik de boeken in! Als je het cursusgeld in 2021 betaalt, dan betaalt de fiscus nog een stukje mee.
Heb je dit jaar weinig tot geen inkomen, dan kan je wellicht een deel van de aftrekbare kosten doorschuiven naar volgend jaar en later verrekenen.

Als je graag meer wilt weten over uw studiekosten en het STAP-budget, neem dan contact op met onze adviseurs via tax@aame.nl of + 31 (0)15 215 88 15.

Om op de hoogte te blijven, kunt u zich ook inschrijven voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop

Click to access the login or register cheese
Scroll naar top