Voorkom verrassingen bij de inkomstenbelasting en denk vooruit

“Enkele stappen vooruit denken”. Een tekst die bij ons AAmezing kantoor met enige regelmaat verschijnt bij een afbeelding van een schaakspel. Het zette mij ook aan het denken. Wat is de overeenkomst tussen een schaakspel en de inkomstenbelasting?

Bij de aangifte inkomstenbelasting word je geconfronteerd met de feiten achteraf.
Loon, banksaldo, een eigen woning. Het zijn gegevens en feiten die je in de aangifte over het afgelopen jaar verwerkt en waar je op dat moment weinig meer aan kunt veranderen. Soms kan dit leiden tot onaangename verrassingen waar je van tevoren niet van op de hoogte was.

Fiscale gevolgen

Bij een schaakspel ben je ook afhankelijk van feiten. De plaats van de stukken, de zetten van je tegenstander en de wijze waarop je zelf de stukken verplaatst. Maar door enkele stappen vooruit te denken kan je wel invloed uitoefenen op de rest van het spel.
Met inkomstenbelasting is het net zo. Bijvoorbeeld als je overweegt om een huis te kopen, is het verstandig om je goed te laten informeren over de fiscale gevolgen. Door de huidige situatie op de woningmarkt worden potentiële huizenkopers gedwongen snel te beslissen en een hypotheek-aanvraag te regelen, maar onderschat de gevolgen niet.
Niet iedereen is zich ervan bewust dat je niet alleen moet kijken naar de woonlasten, maar ook naar de gevolgen voor de inkomstenbelasting op de langere termijn. Kan ik alle hypotheekrente aftrekken? En voor hoe lang? En wat als de situatie veranderd door echtscheiding of door verhuur?

Verhuur eigen woning

Zo kreeg een cliënt in 2020 een aanbod om tijdelijk in het Verenigd Koninkrijk te gaan werken. Hij besloot zijn eigen woning in Nederland te verhuren, zonder vooraf advies in te winnen bij een belastingadviseur. Achteraf had hij daar spijt van, want bij het opstellen van de aangifte inkomstenbelasting werd hij geconfronteerd met het feit dat hij geen recht meer had op aftrek van hypotheekrente.

Voor hem een dure les, maar voor u wellicht nog niet te laat.

Wat doet u? Laat u zich schaakmat zetten? Of denkt u enkele stappen vooruit en verplaatst u het juiste schaakstuk?


Als u graag meer wilt weten wat de gevolgen zijn voor uw inkomstenbelasting, neem dan contact op met onze adviseurs via tax@aame.nl of + 31 (0)15 215 88 15.
Om op de hoogte te blijven, kunt u zich ook inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Winkelwagen
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven