man met krukken - zorgkosten

Persoonlijke gesprekken op kantoor zijn een fijne aanvulling op ons werk. We ontmoeten de cliënt in plaats van bellen of mailen. We stellen samen met de cliënt de aangifte op en lichten een en ander toe.. Andere keren kijken we mee wat de cliënt al heeft ingevuld en passen we de aangifte zo nodig aan.

Een vraag die herhaaldelijk terugkomt in zo’n gesprek is, ‘weet je nog een leuke aftrekpost? En specifieker ‘kan ik nog wat met mijn zorgkosten?’

Op de eerste vraag lopen we vlot een rijtje uit de aangifte door en is het antwoord meestal nee. Als u  het afgelopen jaar geen van deze uitgaven hebt gemaakt, heb u ook geen aftrekpost.

Zorgkosten vergen wat meer aandacht en daar nemen we ook de tijd voor. Zorgkosten hebben we allemaal in meer of mindere mate en vaak is de cliënt van mening dat de kosten aftrekbaar zijn, maar is dat wel zo?

Een cliënt meldde dat hij krukken had gekocht na een ongelukkige val. Gelukkig was hij weer helemaal hersteld, ik had hem zien lopen bij binnenkomst. Ik moest hem helaas melden dat kosten van krukken niet aftrekbaar zijn.

Daarbij vertel ik ook dat de premie zorgverzekering, het betaalde eigen risico en de bril, als cliënt een bril draagt, niet meetellen bij de aftrekbare zorgkosten. Ja, vroeger wel, maar dit is zo’n 15 jaar geleden gewijzigd. Maar wat dan wel ?

Drempel

Allereerst kijken we naar de drempel. Deze is afhankelijk van uw inkomen, voor fiscaal partners het gezamenlijk inkomen. Als de totale kosten onder de drempel blijven hoeft cliënt niets op- of uit te zoeken en we laten het daarbij. Stel dat de krukken aftrekbaar waren, dan had mijn cliënt de drempel waarschijnlijk niet gehaald. Maar als een cliënt de drempel wel haalt, kan het de moeite zijn om verder te kijken.

Voorwaarden

Het moet gaan om:

  • medisch noodzakelijke kosten
  • betaald in het jaar van de aangifte
  • niet vergoed door zorgverzekering of andere instantie.

U moet de kosten en betalingen kunnen aantonen. Bewaar dan ook de rekeningen, overzichten van uw zorgverzekeraar en uw bankafschriften.

Voor bepaalde zorgkosten worden aanvullende voorwaarden gesteld en een aantal zorgkosten zijn uitgesloten of beperkt aftrekbaar, zoals bovengenoemde bril en krukken, maar ook  bijvoorbeeld een traplift, de scootmobiel en ooglaserbehandeling zijn niet aftrekbaar.

Verder lijken de voorwaarden eenvoudig, maar over bijvoorbeeld ‘medische noodzaak’ worden vele discussies gevoerd. Zo kan een neuscorrectie noodzakelijke zijn om de ademhaling te verbeteren, maar ook een verfraaiing van het uiterlijk zijn. Over de noodzaak van dat laatste kunnen meningen verschillen, maar dan komen de kosten veelal voor uw eigen rekening en zijn niet aftrekbaar.

Welke kosten kunnen nog wel aftrekbaar zijn?

De laatste jaren zijn steeds minder zorgkosten aftrekbaar. Voorbeelden van kosten die nog wel aftrekbaar (kunnen) zijn als aan de voorwaarden is voldaan en er geen vergoeding tegenover stond:

  • tandartskosten;
  • fysiotherapie;
  • behandeling van een arts;
  • verpleging in een ziekenhuis;
  • gehoorapparaat, onder voorwaarden;
  • steunzolen;
  • vervoer naar arts, ziekenhuis of specialist.

Vragen?

Heeft u vragen over uw aangifte inkomstenbelasting of over zorgkosten? Neem dan contact op met de adviseurs van AAme Accountants & Belastingadviseurs, wij zijn u graag van dienst.


Sonja Tinkelenberg-Noordam

S.A. (Sonja) Tinkelenberg-Noordam

Fiscaal medewerker (aanwezig: di t/m vr)

+31 (0)15 820 00 55

sonja@aame.nl
https://nl.linkedin.com/in/sonja-tinkelenberg

Click to access the login or register cheese
Scroll naar top