Ruim dertien maanden geleden, op 8 juni 2020 schreef ik een hoopgevend blog over datgene wat ik op het terras in Delft zag: uitbundige mensen die na ruim twee-en-halve maand weer op het terras konden genieten van een biertje, bitterballetje, de schijnende zon, gezelligheid en natuurlijk vooral van elkaar. De ondernemers vertrouwden er ongetwijfeld op dat vanaf dat moment alles beter zou worden en zij een zorgeloze zomer en nazomer tegemoet zouden gaan.

Terugkijkend op de laatste ruim dertien maanden weten wij nu dat het lastigste deel van de Coronacrisis nog moest komen. Eigenlijk val ik – nu het perspectief weer stukken beter is (ondanks de stijgende besmettingsgraad van de laatste weken) – weer in herhaling: ik zeg wederom: Proost. op een mooie zomer en geniet van de open terrassen, maar doe het wel verantwoord.

Corona steunpakketten

Uiteraard hoop ik erop dat we nu het moeilijkste deel van de crisis erop hebben zitten, desondanks zijn we er nog niet helemaal en daar houdt de Nederlandse overheid ook rekening mee in het aanbieden van haar Coronasteunpakketten, hierbij een paar op een rij:

TVL Q2 2021:

Voldoet u aan de volgende voorwaarden, dan kunt u tot en met 20 augustus 2021 een tegemoetkoming aanvragen voor de vaste lasten over het 2e kwartaal 2021:

  • Uw bedrijf heeft meer dan 30% omzetverlies in het 2e kwartaal van 2021 vergeleken met het 2e kwartaal van 2019 of het 3e kwartaal van 2020. U kunt zelf kiezen welke referentieperiode voor u het gunstigste is: Q2 2019 of Q3 2020. Als u Q3 2020 als referentieperiode kiest, telt de ontvangen TVL of andere Covid-19 subsidies (zoals TOGS, NOW, etc.) uit Q3 2020 niet mee als omzet.
  • Uw vaste lasten zijn minimaal € 1.500 per kwartaal, op basis van het percentage vaste lasten dat bij uw hoofdactiviteit hoort.
  • Uw bedrijf is vóór 30 juni 2020 opgericht en ingeschreven in het KVK Handelsregister.
  • De hoofdactiviteit waarmee uw onderneming op 15 maart 2020 is ingeschreven in het Handelsregister van KVK telt. Alleen als u SBI-code 64.2, 64.30.3 of 70.10 als hoofdactiviteit heeft en SBI-codes van nevenactiviteiten die recht geven op TVL, komt u in aanmerking met een nevenactiviteit. Het aanvraagsysteem kiest automatisch de gunstigste SBI-code.
  • Voor bepaalde SBI-codes gelden aanvullende voorwaarden.

Wees er dus op tijd bij!


TVL Q3 2021:

  • De voorwaarden voor de TVL Q3 zullen hetzelfde zijn als voor de TVL Q2. Uw bedrijf heeft meer dan 30% omzetverlies in het 3e kwartaal van 2021 vergeleken met het 3e kwartaal van 2019 óf het 3e kwartaal van 2020.

De vraagperiode moet nog beginnen, houd onze (social media)kanalen hiervoor in de gaten.

NOW:

Binnenkort wordt het mogelijk een loonkostencompensatie aan te vragen over de maanden juli, augustus en september 2021 indien u over deze periode een omzetverlies verwacht van minstens 20% ten opzichte van de omzet 2019 gedeeld door vier (of eventueel anders in het geval u later dan 1 januari 2019 bent begonnen met de onderneming). Aan de NOW hangen diverse verplichtingen, zoals het begeleiden van personeel naar ander werk bij ontslag en hierbij behorend een verplichte melding aan het UWV, een inspanningsverplichting om personeel om te scholen en de plicht om tijdig aangifte te doen. Wilt u alles ins- en outs weten, neem dan gerust contact op.

Einde steunmaatregelen

Na het derde kwartaal 2021 zal de overheid de steun aan ondernemers stoppen. Pak dus nu nog uw kans om de laatste steunmaatregelen aan te vragen. Neem daarvoor contact op met één van onze adviseurs via corona@aame.nl. Wij zijn u in ieder geval graag van dienst.

Ik zeg nog een keer: proost ! Met de hoop dat we het over 13 maanden over iets anders kunnen hebben dan over Corona!

Scroll naar top