Help, ik ga immigreren naar Nederland en nu?

Verhuizen …. Voor de één is het net een hobby en verhuist hij of zij regelmatig. Voor de meeste mensen is verhuizen echter een stressvolle bezigheid.

Verhuizen naar een ander land, zoals bijvoorbeeld Nederland, heeft vaak nog meer impact op de persoonlijke situatie: nieuw land met een andere taal, andere belastingregels, moet ik iets voorafgaand aan mijn immigratie regelen of waar ik op moet letten, wat zijn de financiële consequenties? Alleen hebben deze vragen niet altijd de hoogste prioriteit.

Zo had ik laatst een buitenlandse klant die in Nederland een huis had gekocht. Hij had het idee om hier fijn van zijn pensioen te gaan genieten. Helaas had hij er niet aan gedacht dat in Nederland andere belastingregels kunnen gelden. Hij moet daardoor in Nederland meer belasting betalen over zijn buitenlandse pensioeninkomsten dan hij in zijn vorige woonland moest doen. Het gevolg is dat het genieten van zijn oude dag toch minder ruim is dan van tevoren gedacht, een fikse tegenvaller.

Verandering van belastingverplichtingen

Vaak wordt vergeten dat na immigratie naar Nederland ook je belastingstatus verandert. In principe worden na registratie in Nederland al je (Nederlandse en buitenlandse) inkomsten in Nederland belast.
Gelukkig heeft Nederland met de meeste landen een belastingverdrag, zodat dezelfde inkomsten niet in twee landen worden belast. Wel blijft dan de vraag: wat is in Nederland belast en wat niet? Belangrijk aandachtspunt is dat eventuele gunstige belastingregelingen in een ander land niet altijd van toepassing zijn als je in Nederland gaat wonen en je hier alsnog meer belasting moet betalen. Het gevolg kan zijn dat je in financiële problemen komt, omdat er netto minder inkomen overblijft dan van tevoren gedacht. Zoals in de situatie bij mijn klant.

Zo zijn er nog veel meer belangrijke vragen. Komt je partner ook naar Nederland dan kan gelijktijdig inschrijven voordelig zijn. Heb je al gecontroleerd of je in aanmerking komt voor de 30%-regeling? Moet ik bepaalde kosten maken na of inkomsten genieten voorafgaand aan je immigratie? Ben ik straks sociaal verzekerd in Nederland?

Voorkom verrassingen achteraf en beoordeel van tevoren of er ergens rekening mee moet worden gehouden.

Zijn er nog belastingvoordelen te halen bij immigratie?

Vaak heb je in het jaar van immigratie (en emigratie) recht op een belastingteruggaaf! Je werkgever houdt namelijk op je loonstrook rekening met je jaarinkomen voor de maandelijkse inhouding van de loonbelasting. Als je aangifte inkomstenbelasting doet over je migratiejaar dan houd je rekening met je daadwerkelijk ontvangen loon. Door de verschillende tariefschijven en een lager ontvangen inkomen is het mogelijk dat je recht hebt op een belastingteruggaaf. Wel is dit afhankelijk van de vraag wanneer je naar Nederland bent geïmmigreerd en de hoogte van je inkomen. Moet ik dan nu ook nog aangifte doen?

Geen stress! We helpen je graag met het opstellen van je aangifte inkomstenbelasting of het beantwoorden van al je vragen over je belastingverplichtingen na immigratie.

Mijn ervaring is dat de meeste “expats” veel belastingvragen hebben en geen problemen willen hebben met een buitenlandse belastingdienst. Vooraf informatie inwinnen zorgt hopelijk voor minder stress. Zoals de Nederlandse Belastingdienst zegt “leuker kunnen wij het niet maken, maar wel makkelijker”, daar sluiten wij ons graag bij aan en daar willen wij graag ons steentje aan bijdragen. Hopelijk voel je je dan eerder thuis in Nederland.

Wilt u ook dat uw (toekomstige) immigratie naar Nederland minder stressvol is? Download dan onze whitepaper of neem contact op met één van onze adviseurs via tax@aame.nl of +31 (0)152158815.
Wilt ook na uw immigratie op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.

Winkelwagen
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven