Een rookmelder redde mijn leven (en mijn huis)

rookmelder

Het gebeurde meer dan 10 jaar geleden, het was in de tijd dat ik nog rookte. Van die kleine, dunne sigaartjes. Ik zat in mijn werkkamer aan huis laat in de avond nog te werken, toen ik een sigaartje uitdrukte in een reeds goed gevulde asbak. Ik besloot die asbak te legen in een prullenmand, die achter mij stond en ging door met werken.

Nog geen twee minuten later ging de rookmelder, die op de gang aan het plafond hing, met een oorverdovend kabaal af. Die laatste, door mij dus niet goed uitgedrukte sigaar, had ervoor gezorgd dat in mijn prullenmand inmiddels een beginnende brand met rookontwikkeling was ontstaan. Niets van gemerkt terwijl ik aan het werk was. Door snel te handelen wist ik de brand te bestrijden en kon erger leed worden voorkomen. Dankzij een rookmelder, die in die tijd niet eens verplicht was. Maar binnenkort wel.

Rookmelders verplicht per 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar de regelgeving gaat nu ook voor de bestaande bouw van vóór 2003 gelden. Volgens artikel 6.21 van het Bouwbesluit moet op iedere verdieping van een zelfstandige woning minstens één rookmelder hangen. In kamerwoningen, zoals studentenhuizen, is in iedere kamer een rookmelder verplicht. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.  

Zijn rookmelders ook verplicht in een huurwoning?

Het antwoord op deze vraag is ja! Rookmelders zijn verplicht voor koopwoningen én huurwoningen. De huiseigenaar (en dus verhuurder bij huurwoningen, denk bijvoorbeeld aan een woningcoöperatie) is verplicht om de rookmelders te kopen én te plaatsen. De huiseigenaar is ook verantwoordelijk voor het tijdig vervangen van de batterijen indien nodig. Overigens is de huurder wel verplicht om mee te werken aan het plaatsen van de rookmelders.
De gemeenten in Nederland zijn verantwoordelijk voor de handhaving van deze verplichting. Hoe gemeenten hierop gaan toezien kunnen zij zelf beleidsmatig invullen. Dit geldt nu ook al voor de andere eisen die gelden voor bestaande bouw. Binnenkort een verbouwing of uitbreiding van de woning waar een vergunning voor nodig is? Neem het plaatsen van rookmelders op in het bestek.

Hang rookmelders niet op omdat dát moet, maar voor uw eigen veiligheid en die van uw huisgenoten!

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen het gehoor werkt nog. Gemiddeld vallen er jaarlijks zo’n 30 slachtoffers te betreuren bij een fatale, niet door opzet veroorzaakte woningbrand. 

Tip | Laad de accu van de mobiele telefoon of andere apparaten niet in de nacht op terwijl u ligt te slapen! Dat kan tot overhitting van met name de stekker leiden.

Nu we weten dat de verplichting aanstaande is, komt gelijk de vraag opborrelen wat voor type rookmelder je moet ophangen?

Verschillende typen rookmelders

Er zijn verschillende typen rookmelders, ieder met hun eigen kwalificaties. Zo heb je naast gekoppelde rookmelders, die allen afgaan zodra één van hen rook detecteert, ook slimme rookmelders, thermische rookmelders of rookmelders voor doven en slechthorenden. Daarnaast zijn er ook gecombineerde rook- en koolmonoxidemelders, vooral bedoeld voor ruimtes waar verbrandingstoestellen aanwezig zijn. Het voert te ver om op deze plaats alle bestaande typen rookmelders te behandelen. Kijk bijvoorbeeld eens bij rookmelders.nl of op de website van de brandweer of Brandveilig Nederland.

AAme Adviseurs en rookmelders?

U vraagt zich wellicht af wat een onderwerp als rookmelders te maken heeft met een kantoor waar een team van accountants, belastingadviseurs, salarisadviseurs én arbeidsjuristen werken. Een direct verband is er niet. Op ons kantoor zijn voldoende rookmelders geplaatst, dat wel. Het viel mij echter op dat, ondanks dat deze verplichting over enkele weken ingaat, er door de Overheid nauwelijks aandacht aan is besteed. Wij bij AAme Adviseurs houden ons echter dagelijks bezig met veranderende wet- en regelgeving, met name op het gebied van belastingen en arbeidsrechtelijke zaken. Zodoende kwam de verplichting van rookmelders als ‘bijvangst’ voorbij. Dat bijhouden doen wij in uw en ons belang, zodat wij u altijd van het beste advies kunnen voorzien. Kijk na het lezen van deze blog eens verder op onze website. Mocht uw interesse zijn gewekt voor (één van) onze diensten, neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact op.

Hoe nu verder?

Roken doe ik inmiddels zo’n jaar of tien niet meer. Die beslissing had overigens niets te maken met die beginnende prullenmandbrand, maar meer met de wens voor een gezondere levensstijl. Door het schrijven van dit blog heb ik echter wel mijn thuissituatie opnieuw bekeken en besloten om de bestaande rookmelders te vervangen. Die hangen er inmiddels ook langer dan 10 jaar…


Winkelwagen
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven