Sinds vrijdag 11 juni is het EK voetbal eindelijk losgebarsten. 24 landen strijden weer om de felbegeerde titel ‘Beste van Europa’ en voor het eerst in de geschiedenis wordt er gespeeld in 11 verschillende landen en stadions. Europa lijkt verenigd! Wie is uw favoriet? Persoonlijk schat ik in dat Frankrijk hoge ogen zal gooien, maar ook de Duitsers zijn traditiegetrouw één van de kanshebbers voor de titel. Wordt het een beetje Frans of Duits? Of is de Hollandse leeuw los en gaat Oranje ‘knallen’ de komende weken?

Tussen al dat voetballen door gebeurt er binnen Europa nog ‘iets’: op 1 juli a.s. zal de nieuwe EU-regeling ‘btw e-commerce’ ingaan.
Bent u een Nederlandse ondernemer en levert u goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet u die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waar u levert. Voor deze leveringen kunt u het zogenoemde ‘éénloketsysteem’ oftewel OSS (“One-Stop-Shop”) gaan gebruiken. Ook als u diensten levert in de EU.

Goederen leveren binnen de EU

Situatie nu

Levert u goederen die al in de EU zijn aan klanten in een ander EU-land? En hoeven die klanten geen btw-aangifte te doen? Vervoert u de goederen bovendien zelf of laat u dat doen voor uw rekening? Als u onder de omzetdrempel van het leveringsland blijft, berekent u nu de Nederlandse btw. U doet de Nederlandse btw-aangifte. En u betaalt Nederlandse btw. Zodra uw omzet meer wordt dan het drempelbedrag per land, berekent u de btw van het EU-land waar u uw goederen hebt geleverd. Ieder EU-land heeft een eigen omzetdrempel. De drempels lopen uiteen van € 25.000 tot € 100.000. Bijkomend nadeel van deze huidige situatie is de administratieve last van registratie en aangiften doen in de verschillende landen. En niet iedereen spreekt een goed woordje Frans of Duits.

Situatie vanaf 1 juli

De omzetdrempels per EU-land vervallen. Er komt 1 omzetdrempel van € 10.000 per kalenderjaar. Daarbij gaat het om de omzet van goederen die al binnen de EU zijn. En die u levert aan klanten in andere EU-landen die geen btw-aangifte hoeven te doen, zoals particulieren. Bovendien moet u zelf het vervoer van deze goederen regelen. Hierbij telt u op uw mogelijke omzet aan digitale diensten aan particulieren in andere EU-landen. Is deze omzet maximaal € 10.000 dan berekent u de Nederlandse btw. U doet de Nederlandse btw-aangifte en u betaalt Nederlandse btw.

Zodra uw omzet meer wordt dan € 10.000, berekent u de btw van het EU-land waar u uw goederen of digitale diensten hebt geleverd.
U mag voor uw btw-aangifte de nieuwe Unieregeling gebruiken. Dan kunt u binnen het ‘éénloketsysteem’ ieder kwartaal uw btw-melding (aangifte) en betaling in 1 keer afhandelen.

Zo gebruikt u de Unieregeling

U mag de ‘Unieregeling’ gebruiken als u zich tijdig heeft aangemeld bij de belastingdienst en de belastingdienst uw verzoek geaccepteerd heeft. U bent overigens niet verplicht om deel te nemen aan deze regeling. Indien u niet deelneemt geeft u gewoon de btw aan in ieder land waarin u uw producten levert. U dient hiervoor contact op te nemen met de belastingdiensten van die landen of een adviseur in te schakelen.
Met de Unieregeling meldt u ieder kwartaal de btw voor al deze leveringen. En betaalt die in 1 keer. De belastingdienst zal zorgen dat de juiste btw bedragen in de juiste landen terecht komt. Terugvragen van voorbelasting regelt u overigens niet met de Unieregeling.
Leveringen aan Nederlandse klanten geeft u op de gebruikelijke manier aan in uw Nederlandse btw-aangifte.

Registratie

Hebt u hulp nodig om uw onderneming te registreren voor de One-Stop-Shop methode of om straks de btw-aangiften in goede banen te leiden? Neem gerust contact op met mij of één van mijn collega’s. De adviseurs van AAme Accountants en Belastingadviseurs zijn u graag van dienst.

Ik wens u veel voetbalkijkplezier in de komende weken en hoop van harte dat het ‘Hup Holland Hup’ straks weer door heel Europa klinkt in plaats van een beetje Frans of Duits. Met de nieuwe btw-regels is Europa in ieder geval weer een beetje meer verenigd.

Scroll naar top