ADV en ATV; afspraken maken over flexibel werk

ADV of ATV

Je bent betrokken bij het bedrijf, je werkt met veel plezier samen met je collega’s, maar bent na verloop van tijd toe aan verandering. Je wilt je werk en vrije tijd namelijk meer flexibel inrichten. Het kan zijn dat je tijd wilt voor een dag uit met de kinderen en familie, meer tijd voor sporten of persoonlijke rust. Hoe kan jij als werknemer dit het beste overeenkomen met je werkgever? En hoe kan de werkgever dit in goed overleg het best regelen? Denk eens aan ADV of ATV…

Extra verlof

Arbeidsduurverkorting (ADV) en arbeidstijdverkorting (ATV) is een soort extra verlof, bovenop de standaard vakantie- en feestdagen. Dit is niet wettelijk vastgelegd, maar in een cao of bedrijfsregeling. In sommige gevallen staat dit in beide niet vermeld, maar kan je alsnog afspraken hierover maken. Mocht het in een bedrijfsregeling staan, dan heeft de Ondernemingsraad instemmingsrecht.  

Als werkgever zijnde kun je hiermee werknemers meer vertrouwen geven, zorgen voor hun en tegelijkertijd er iets voor terugwinnen. Niet in de zin dat iedereen vrij neemt, maar dat er een sfeer ontstaat in een team of afdeling waarbij, tegelijkertijd het gemoed en de productiviteit toeneemt. Het voordeel is dat er een werkomgeving ontstaat waarin men op elkaar inspeelt. Het is echter een optie en jij als werkgever biedt de mogelijkheid. Waarom wil je dit? Omdat je als werkgever ook mee wilt gaan met de tijd, er wordt door veel mensen meer noodzaak gegeven aan vrije tijd dan aan geld. Werken moet leuk zijn en wat teruggeven. Oorspronkelijk is ADV en ATV in de jaren ‘80 van de vorige eeuw tot leven geroepen om de hoge werkeloosheid terug te dringen. Met als doel dat het werk hiermee over meer personen kon worden verdeeld. Veel medewerkers kregen extra vrije dagen hierdoor. Tegenwoordig hebben deze twee regelingen meer het doel de veiligheid, gezondheid en productiviteit van het personeel te vergroten.

Vaak zien we bij uitstek dat deze twee begrippen door elkaar worden gehaald. Maar als werkgever of werknemer wil je natuurlijk weten of dit goed wordt toegepast. ADV staat voor Arbeidsduurverkorting en ATV voor Arbeidstijdverkorting. Bij arbeidsduurverkorting wordt de arbeidsduur ingekort, ofwel de standaard werkweek. En bij arbeidstijdverkorting worden er vrije dagen of vrije uren opgenomen.

Werknemers, aangesloten bij de meeste cao’s, bouwen voor een ADV-dag nog gewoon vakantietoeslag en pensioen op. Bij werknemers met een uitzendcao kan dit anders zijn, de uitlener en werknemer krijgen alleen betaald voor de gewerkte uren.

In het laatste geval wordt er daarom jaarlijks een percentage vastgesteld voor de reservering vakantie- en feestdagen. Deze wordt op basis van het aantal bruto werkbare uren, het aantal vakantiedagen en het aantal feestdagen bepaald. Als de adv niet in geld wordt uitgekeerd, kan dit als gevolg hebben dat je dus ook minder recht hebt op vakantiedagen. Gewoonlijk ligt het vakantie- en feestdagenreserveringpercentage tussen de 5 en 6%.

Toepassingen ADV / ATV

Volgens je contract werk je bijvoorbeeld 38 uur. Maar je werkt in werkelijkheid 40 uur per week. Er is hierbij dan sprake van 2 uur verschil. Deze uren neem je later weer op. Dit spreek je af met je werkgever:

  • Zo kan je kiezen voor ADV, dit is dan bijvoorbeeld elke twee weken een middag vrij.
  • Andere optie is ATV, waarbij je ervoor kiest om de vrije dagen op een willekeurig moment op te nemen als verlof.

Het verschil met vakantiedagen is dat vakantiedagen ten allen tijde een wettelijk recht is en ADV / ATV niet. ADV en ATV blijft bij uitzondering een onderlinge afspraak tussen werkgever en werknemer.

Uitzonderingen ADV / ATV

Er zijn enkele uitzonderingen:

  • Je bouwt geen ADV of ATV op als je ziek bent;
  • Soms kun je ADV-dagen of ATV-dagen uitbetaald krijgen als loon;
  • Je krijgt je ADV- of ATV-uren niet terug als je tijdens die uren ziek bent;
  • Meestal vervallen niet opgenomen ADV-uren of ATV-uren aan het eind van het jaar;
  • Je werkgever hoeft niet opgenomen ADV of ATV niet uit te betalen als je ontslag neemt of krijgt.

Vragen? Neem contact op!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact op met één van onze AAME adviseurs.


Richard

R. (Richard) Rosmolen

Salarisadministrateur (aanwezig: di t/m vr)

+31(0)15 203 00 84

richard@aame.nl
https://www.linkedin.com/in/rrosmolen/

Winkelwagen
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven