9 Tips om eerder te stoppen met werken

Vrouw aan rand van heuvel, denkt aan eerder stoppen met werken

Dat klinkt toch heerlijk, eerder stoppen met werken! Het onderwerp is veel in de media en staat ook wel bekend als “FIRE”, afkorting voor ‘Financial Independent, Retire Early’. Maar wat is er dan voor nodig om “FIRE” te worden? Of in ieder geval op weg te zijn naar…

Hier volgen 9 tips om eerder te kunnen stoppen met werken en te gaan doen waar je zin in hebt. En ja, sommige tips zijn een schot voor open doel, maar juist daarom vaak nuttig om toch nog even te benoemen!

1. Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Je kunt pas grip krijgen op je geld als je weet wat er binnen komt en nog belangrijker, als je weet waar je het aan uitgeeft. Om dit inzicht te verkrijgen zijn er talloze opties: van een simpel Excel-sheet tot aan geautomatiseerde huishoudboekjes.

Door inzicht te krijgen in jouw (noodzakelijke) uitgaven weet je wat je minimaal nodig hebt om (comfortabel) te kunnen leven en dus ook wat er aan inkomsten binnen moet komen of aan spaargeld beschikbaar zou moeten zijn.

2. Zet gelijk geld opzij als het binnenkomt

Door meer inzicht in je inkomsten en uitgaven stel je jezelf in staat om vooruit te gaan plannen. Hierdoor kun je op het moment dat er geld binnenkomt direct een deel opzij zetten wat je niet nodig hebt. Het gevolg is dat je vermogensopbouw geen toevalligheid meer is aan het einde van de maand, maar steeds een bewuste keuze.

3. Zet je geld aan het werk

Er zijn diverse mogelijkheden om je geld aan het werk te zetten en daardoor extra vermogen op te bouwen. Denk hierbij aan beleggen en investeren. Let op, laat je hierbij altijd goed informeren want je kunt hiermee ook geld verliezen!

Een alternatieve optie zou ook een deposito kunnen zijn, waarbij je je geld voor wat langere tijd vastzet tegen een (over het algemeen) hogere rente. Ook bij dit soort financiële producten is het verstandig te controleren of deze bijvoorbeeld onder het Europees Depositogarantiestelsel vallen.

4. Kleiner wonen

Niet de meest populaire tip, maar wel een van de grootste kostenposten waar je maandelijks tegen aanloopt; je woning. Een kleinere woning is aan het einde van de maand méér overhouden van wat er binnen komt.

5. Fietsen en wandelen in plaats van de auto

Voor vele van ons de een na grootste kostenpost waar je veel op kunt besparen. Bijkomend voordeel van fietsen en wandelen: gezond voor jezelf én het milieu!

6. Minimaliseren

Minder spullen is minder onderhoudskosten. Tegelijkertijd levert het ook een heel opgeruimd huis(je) op!

7. Bespaar op je vaste lasten

Jaarlijks je verzekeringen, gas- en elektra aansluiting, telefoonabonnementen enzovoorts nakijken kan veel voordeel opleveren door naar een goedkoper alternatief over te stappen. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de bijkomende voorwaarden.

8. Bespaar op je boodschappen

Let op de aanbiedingen, koop vaker huismerken in plaats van A-merken en koop bepaalde zaken (bijvoorbeeld wasmiddelen) groot in als deze zeer voordelig zijn.

9. Geniet van het leven

Naast een stuk bewustwording van je inkomsten en je uitgaven moet je natuurlijk ook gewoon van het leven kunnen genieten.
Life is too short to not buy the shoes!

En als je een leuke baan hebt, met gezellige collega’s, dan is werken zo erg nog niet. 😉


Charlotte

C. (Charlotte) Taverne

Financieel directeur (aanwezig: ma t/m do)

+31 (0)15 820 00 33
+31 (0)6 82 54 40 14
charlotte.taverne@aame.nl
https://www.linkedin.com/in/charlotte-t-758a0154

Winkelwagen
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven