Vanaf 1 juli moeten ondernemers weer gewoon op tijd aan hun belastingverplichtingen voldoen. Wel heeft het kabinet besloten dat ondernemers later mogen beginnen en de opgebouwde corona-belastingschuld over een langere periode mogen aflossen. Zij hoeven nu pas vanaf 1 oktober 2022 te starten met betalen en hier hebben zij dan vijf jaar de tijd voor. Dit was drie jaar vanaf 1 oktober 2021. Dit is één van de aankondigingen van het kabinet inzake de verlenging van de verschillende steunpakketten.

Op 1 oktober 2022 begint de ondernemer dus met het betalen van de openstaande belastingschuld. Hij krijgt van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd om dit af te lossen en betaalt dan 60 maanden lang elke maand een vast bedrag aan de Belastingdienst.
Ongeveer een kwart miljoen ondernemers hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om belastinguitstel aan te vragen. Nu staat nog zo’n 16 miljard euro aan belastingschulden uit, in totaal heeft 36 miljard euro aan steun open gestaan. Een groot deel is dus “als de wiedeweerga” terugbetaald, zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Vanuit ondernemersorganisaties en onder meer het Centraal Planbureau kwam de oproep om de belastingschulden in sommige gevallen ook kwijt te schelden. “Dat is echter aan een volgend kabinet”, aldus Hoekstra. Een ‘generaal pardon’, waarbij alle openstaande schulden worden kwijtgescholden, is volgens de bewindsman niet eerlijk tegenover partijen die er juist alles aan hebben gedaan om geen belastingschulden aan te gaan.

Over de opgebouwde corona-belastingschuld moet wel invorderingsrente worden betaald. De invorderingsrente, rente op te laat betaalde belastingen, gaat op 1 januari 2022 op 1 procent, en wordt tot 1 januari 2024 stapsgewijs weer verhoogd naar de standaard 4 procent.
Voorwaarde voor die ruimhartige betalingsregeling is wel dat bedrijven “tijdig voldoen aan de nieuw opkomende verplichtingen”.

Bron: https://www.taxlive.nl/

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven