Genieten

Eindelijk geniet ik weer van een biertje op het terras en ben ik blij dat ik de horeca in Delft en omstreken een heel klein beetje kan helpen in deze voor hen heel vreemde tijden. De Beestenmarkt in Delft was voor mij altijd de perfecte vorm van drukte, iedereen lijkt elkaar te kennen en gezelligheid staat zeer hoog in het vaandel. Dat het voorlopig niet wordt zoals het was, is voor mij nog geen reden om niet te genieten van het eerste terrasbiertje in bijna drie maanden. Ik geniet ook zeker van het feit dat ik de ondernemers zie denken: “Vanaf nu wordt het weer beter.”

Twee maanden geleden schreef ik een blog over hulp die wij kunnen bieden bij het aanvragen van diverse steunmaatregelen van de overheid voor wat betreft het Coronavirus. Het virus lijkt zich momenteel in te dammen, maar de economische crisis niet, en dus neemt de overheid maatregelen om u te blijven ondersteunen.

De overheid heeft een aantal (nieuwe) fiscale voordelen bedacht, die het voor u iets makkelijker maken om de draad straks weer op te pakken:

  1. Vanaf 6 juli is het mogelijk de NOW 2.0 aan te vragen voor de maanden juni, juli, augustus en september voor alle werkgevers met een verwacht omzetverlies van minstens 20%.
  2. De regeling TVL (tegemoetkoming vaste lasten MKB) is in het leven geroepen voor een tegemoetkoming voor bedrijven die 30% van hun omzet verliezen door de Coronacrisis.
  3. Bij een omzetdaling mag u een lager DGA salaris toekennen (vergelijkbaar met Crisis in 2009).
  4. Het urencriterium wordt versoepeld. Voor de maanden maart tot en mei zal de belastingdienst ervan uit gaan dat u 24 uur per week voor de onderneming heeft gewerkt, ook als dat niet zo is.
  5. De vrije ruimte voor de werkkostenregeling wordt verhoogd naar 3,00 % (was 1,70%) voor de eerste € 400.000 loonsom.
  6. Voor de geleden verliezen i.v.m. Corona kan een Coronareserve berekend worden waardoor de verschuldigde vennootschapsbelasting voor 2019 (gedeeltelijke) verrekend kan worden.
  7. De wet excessief lenen van de eigen B.V. wordt uitgesteld tot begin 2023. Deze wet stelt een maximum aan rekening courant schulden van € 500.000 voor DGA’s.
  8. Banken spreken erover om een betaalpauze te verstrekken voor hypotheken voor een half jaar.
  9. Vanaf half juni kunt u bij de belastingdienst online verzoeken om langer uitstel van belastingbetaling. Voor bijzonder uitstel van betaling van een bedrag boven € 20.000 is het nodig een verklaring van een derde-deskundige en een liquiditeitsprognose toe te voegen aan het verzoek.
  10. Zelfstandigen kunnen in tijdelijke financiële problemen komen, in bepaalde gevallen kan een beroep gedaan worden op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

Mocht een van de bovenstaande onderwerpen interessant zijn, dan willen wij graag met u sparren over de mogelijkheden. Stuur een berichtje naar corona[at]aame[d0t]nl en wij nemen aansluitend contact met u op.

Tot slot: vergeet vooral niet te genieten van de mogelijkheden die we nu een beetje bij beetje weer krijgen! Ik zeg dus alvast: proost!

Contact