De Belastingdienst heeft ondernemers dringend opgeroepen om op tijd bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis aan te vragen of te verlengen. Anders lopen de ondernemers de gunstige aflossingsregeling mis. Het uitstel verlengen of aanvragen kan nog tot en met 30 juni 2021.

Dankzij het bijzonder uitstel van belastingbetaling kunnen ondernemers de rekeningen voor diverse belastingen voorlopig laten liggen. De regeling geldt voor onder meer de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de loonheffingen en voor de BTW. Van het uitstel wordt dankbaar gebruikgemaakt. Het ministerie van Financiën heeft een inschatting gemaakt en denkt dat er inmiddels voor zo’n € 16 miljard aan belastingheffingen bij de Belastingdienst is ‘uitgesteld’.

Schulden kwijtschelden?

Voor zover bekend loopt de regeling voor bijzonder uitstel op 1 juli 2021 af. Eerst zou het uitstel al op 1 januari en daarna op 1 april stoppen, maar het kabinet heeft de regeling toch nog verlengd. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft echter al diverse malen aangegeven dat het niet de bedoeling is dat de belastingschulden blijven oplopen. Tegelijkertijd gaan er buiten het kabinet ook stemmen op om de schulden – deels – kwijt te schelden om ondernemers na de pandemie een frisse start te laten maken.
Het is dus niet uitgesloten dat er nog aanpassingen op deze regeling volgen. Eindigt de regeling zoals gepland per 1 juli, dan start op 1 oktober 2021 de ruime aflossingsregeling die het kabinet heeft opgezet. Ondernemers krijgen onder die regeling 36 maanden de tijd om hun opgebouwde schuld terug te betalen.

Uitstel verlengen of aanvragen via online formulier

Zodra het uitstel eindigt, moeten ondernemingen meteen weer op tijd hun belasting voldoen. Ondernemers die dus niet kiezen voor verlenging van het uitstel, moeten dus mogelijk al vóór 1 juli weer belasting gaan betalen.
De Belastingdienst raadt ondernemers, die nog geen uitstel hebben aangevraagd, dringend aan om dat alsnog te doen. Dit kan dus nog tot en met woensdag 30 juni 2021. Verlenging is ook tot en met die datum mogelijk. Uitstel aanvragen of verlengen kan via een online formulier of via een brief. Soms is er ook een verklaring nodig van een onafhankelijke deskundige, zoals een accountant. De Belastingdienst heeft de verschillende situaties op haar website beschreven.

Informatie

Wilt u meer informatie of advies omtrent dit onderwerp neem dan contact op met één van onze adviseurs van AAme Accountants en Belastingadviseurs of stuur een e-mail naar corona@aame.nl.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven